Η ανυπακοή που έφερε την ερήμωση.

αναρτήθηκε στις 3 Μαρ 2018, 1:58 μ.μ. από το χρήστη Βασίλειος Ζαφείρογλου   [ ενημερώθηκε 27 Μαρ 2018, 11:35 π.μ. ]

«Τότε, είπα: Κύριε, μέχρι πότε;»

Ησαΐας 6:11

 


Ματθαίος 21:37-41 - Φίλος

« Έπειτα, όμως, έστειλε σ' αυτούς τον γιο του, λέγοντας: Θα ντραπούν τον γιο μου.

 Οι γεωργοί, όμως, βλέποντας τον γιο, είπαν αναμεταξύ τους: Αυτός είναι ο κληρονόμος· ελάτε, ας τον φονεύσουμε, και ας κατακρατήσουμε την κληρονομιά του. Και αφού τον έπιασαν, τον έβγαλαν έξω από τον αμπελώνα, και τον φόνευσαν. Όταν, λοιπόν, έρθει ο ιδιοκτήτης τού αμπελώνα, τι θα κάνει σ' εκείνους τους γεωργούς;

Του λένε: Τους κακούς θα τους απολέσει με κακό τρόπο· και τον αμπελώνα θα τον μισθώσει σε άλλους γεωργούς, που θα του αποδώσουν τους καρπούς στις εποχές τους


Μέσα από την παραβολή του αμπελώνα ο Κύριος προσπάθησε να καυτηριάσει και να εγείρει κάθε ψήγμα ειλικρινείας και μετάνοιας που είχε απομείνει στις καρδιές των Γραμματέων και Φαρισαίων. Την ίδια στιγμή προειδοποιούσε με τα πιο μελανά γράμματα για την οργή του Κυρίου του αμπελώνα και με ποιους τρόπους αυτή θα εκδηλώνονταν.

 

Ο ίδιος ο Ιησούς θέτει στο ακροατήριο Του την πολύ σοβαρή ερώτηση:

«Όταν, λοιπόν, έρθει ο ιδιοκτήτης τού αμπελώνα, τι θα κάνει σ' εκείνους τους γεωργούς;»

 

Μέσα από αυτή την ερώτηση διαπιστώνουμε ότι ο Κύριος του αμπελώνα θα ερχόταν προσωπικά να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς με εκείνους τους κακούς γεωργούς και ταυτόχρονα θα τους τιμωρούσε με το μέτρο της σκληρότητας που φέρθηκαν απέναντι στο μονάκριβό Του Γιο.

 

Η αυθόρμητη και ειλικρινής απάντηση του ακροατηρίου  σ΄ αυτή την ερώτηση ήταν:

«Του λένε: Τους κακούς θα τους απολέσει με κακό τρόπο· και τον αμπελώνα θα τον μισθώσει σε άλλους γεωργούς, που θα του αποδώσουν τους καρπούς στις εποχές τους

 

Είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε ότι ο Ιησούς εδώ μιλάει για μια προσωπική επίσκεψη του ιδιοκτήτη του αμπελώνα στην ιδιοκτησία και κληρονομιά Του. Ο ιδιοκτήτης δεν είναι άλλος από τον Παντοκράτορα Θεό και ο αμπελώνας του ο λαός Ισραήλ.(Ησαΐας ε:1-7, Ψαλμός  π:8, Ιερεμίας β:6-7,21, Ιεζεκιήλ ιζ:6, ιθ:10-11)

 

Στους διάφορους καιρούς ο Θεός έστελνε τους προφήτες Του για να ελέγξουν τον λαό Του όταν ξέφευγε από το θέλημα Του. Πολλές φορές με αυτούς τους ίδιους προφήτες που ήταν «οι δούλοι Του» έκρινε το λαό Του με βαριές κρίσεις.

 

 Ιερεμίας 7:25-29 - Φίλος

 «Από την ημέρα που οι πατέρες σας βγήκαν από τη γη τής Αιγύπτου, μέχρι τη σημερινή ημέρα, σας έστειλα όλους τους δούλους μου τους προφήτες κάθε ημέρα σηκωνόμενος το πρωί και στέλνοντας· όμως, δεν με υπάκουσαν ούτε έστρεψαν το αυτί τους, αλλά σκλήρυναν τον τράχηλό τους· έπραξαν χειρότερα από τους πατέρες τους. Γι' αυτό, θα τους μιλήσεις όλα αυτά τα λόγια, και δεν θα σε ακούσουν· και θα φωνάξεις προς αυτούς, αλλά δεν θα σου απαντήσουν. Θα τους πεις, όμως: Αυτό είναι το έθνος που δεν ακούει τη φωνή τού Κυρίου τού Θεού του ούτε δέχεται διαπαιδαγώγηση· η αλήθεια έπαψε να υπάρχει, και χάθηκε από το στόμα τους. Κούρεψε το κεφάλι σου, Ιερουσαλήμ και πέταξε τις τρίχες, και ανάλαβε θρήνο επάνω στους ψηλούς τόπους· επειδή, ο Κύριος απέρριψε και εγκατέλειψε αυτή τη γενεά, ενάντια στην οποία οργίστηκε.»

 

Ποτέ όμως μέχρι εκείνο τον καιρό των ημερών του Ιησού δεν είχε έρθει ο Θεός προσωπικά με όλη του τη δόξα και δύναμη για να τιμωρήσει την ασέβεια και ανομία του λαού Του, επειδή αρνήθηκαν και απέρριψαν με τον χειρότερο τρόπο, την ίδια την εικόνα του Θεού, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, μέσα από τον οποίο ο Θεός παρακαλούσε τον λαό Του να επιστρέψει και να συνδιαλλαγεί μαζί Του.

 

Κορινθίους Β' 5:19 - Φίλος

« δηλαδή, ότι ο Θεός ήταν που συμφιλίωνε τον κόσμο με τον εαυτό του, διαμέσου του Χριστού, μη λογαριάζοντας σ' αυτούς τα πταίσματά τους· και εμπιστεύθηκε σε μας τον λόγο της συμφιλίωσης.»

 

Κολοσσαείς 1:22 - Φίλος

 «τώρα, όμως, σας συμφιλίωσε προς τον εαυτό του, διαμέσου τού σώματος της σάρκας του, διαμέσου τού θανάτου, για να σας παραστήσει μπροστά του αγίους και χωρίς ψεγάδι και χωρίς κατηγορία·»

 

Όπως όταν μέσα στην έρημο οι Ισραηλίτες οδηγούμενοι από τον Μωϋσή, παρόργισαν με την ανυπακοή τους τον Θεό και εξήφθη η οργή Του , στέλνοντας εναντίον τους τα φλογερά φίδια, με τον ίδιο τρόπο οι "χλιαροί Εβραίοι χριστιανοί" που από τη μια είχαν δεχτεί τη χάρη του Χριστού και από την άλλη έστρεφαν το βλέμμα τους πίσω στην κοσμική αίγλη της "Κάτω Ιερουσαλήμ" με τον περίοπτο Ναό της,  εξόργιζαν και πάλι τον Θεό με την σκληροκαρδία τους και την ανυπακοή τους. Αυτή τη φορά όμως ήρθαν εναντίον του εβραϊκού λαού «οι όφεις και οι σκορπιοί» των δαιμονικών ψευδοδιδασκαλιών της ζύμης των Γραμματέων και Φαρισαίων.

 

Ησαΐας 9:14-15 - Φίλος

 «Γι' αυτό, ο Κύριος θα αποκόψει από τον Ισραήλ κεφάλι και ουρά, κλαδί και σπάρτο, σε μια ημέρα.

 Ο πρεσβύτερος και ο έντιμος, αυτός είναι το κεφάλι, και ο προφήτης που διδάσκει ψέματα, αυτός είναι η ουρά

 

Μιχαΐας 3:1-12 - Φίλος

 «ΚΑΙ είπα: Ακούστε, τώρα, αρχηγοί τού Ιακώβ, και άρχοντες του οίκου Ισραήλ: Δεν ανήκει σε σας να γνωρίζετε την κρίσηΕσείς που μισείτε το καλό, και αγαπάτε το κακό, που αποσπάτε το δέρμα τους από πάνω τους, και τη σάρκα τους από τα κόκαλά τους, κατατρώτε, ακόμα, τη σάρκα τού λαού μου, και γδέρνετε το δέρμα τους από πάνω τους, και συντρίβετε τα κόκαλά τους, και τα κατακόβετε σαν για χύτρα, και σαν κρέας μέσα σε καζάνι.

Τότε, θα βοήσουν προς τον Κύριο· όμως, δεν θα τους εισακούσει· μάλιστα, θα κρύψει απ' αυτούς το πρόσωπό του κατά την εποχή εκείνη, επειδή φέρθηκαν άσχημα στις πράξεις τους.

 Έτσι λέει ο Κύριος για τους προφήτες, που πλανούν τον λαό μου, οι οποίοι, καθώς δαγκώνουν με τα δόντια τους, φωνάζουν: Ειρήνη· και αν κάποιος δεν βάλει κάτι στο στόμα τους, κηρύττουν εναντίον του πόλεμο.

 Γι' αυτό, θα είναι σε σας νύχτα, αντί όρασης, και σκοτάδι σε σας αντί μαντείας· και ο ήλιος θα δύσει επάνω στους προφήτες, και η ημέρα θα σκοτεινιάσει επάνω τους.

 Τότε, αυτοί που βλέπουν, θα ντροπιαστούν, και οι μάντεις θα ντραπούν· και θα σκεπάσουν τα χείλη τους, όλοι αυτοί, επειδή δεν υπάρχει απόκριση του Θεού.

 Αλλά εγώ, βέβαια, είμαι γεμάτος δύναμη διαμέσου τού πνεύματος του Κυρίου, και κρίση, και ισχύ, για να αναγγείλω στον Ιακώβ την παράβασή του, και στον Ισραήλ την αμαρτία του.

 Ακούστε, λοιπόν, τούτο, αρχηγοί τού Ιακώβ, άρχοντες του οίκου Ισραήλ, εσείς που αηδιάζετε την κρίση, και διαστρέφετε κάθε ευθύτητα· που κτίζετε τη Σιών με αίμα, και την Ιερουσαλήμ με ανομία.

 Οι άρχοντές της κρίνουν με δώρα, και οι ιερείς της διδάσκουν με μισθό, και οι προφήτες της μαντεύουν με ασήμι, και επαναπαύονται στον Κύριο, λέγοντας: Δεν είναι ο Κύριος ανάμεσά μας; Κακό δεν θάρθει επάνω μας.

 Γι' αυτό, η Σιών θα αροτριαστεί εξαιτίας σας σαν χωράφι, και η Ιερουσαλήμ θα γίνει σωρός από πέτρες, και το βουνό τού οίκου σαν ψηλοί τόποι δρυμού.»

 

Μόνη γιατρειά και ελευθερία από αυτό το βασίλειο του θανάτου που είχε τη δύναμη του πάνω στη «διακονία του γράμματος» όπως αυτή γινόταν από τους γραμματείς και Φαρισαίους ήταν να επικαλεστούν το σωτήριο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

 

Ιωάννης 3:14-15 - Φίλος

«Και όπως ο Μωυσής ύψωσε το φίδι μέσα στην έρημο, έτσι πρέπει να υψωθεί ο Υιός τού ανθρώπου· για να μη χαθεί καθένας ο οποίος πιστεύει σ' αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή

 

Ο Ιησούς ήταν ο Γιος του Θεού, που ήρθε στον Οίκο του πατέρα Του για να μιλήσει για τον Πατέρα.

Ιωάννης 3:31-36 - Φίλος                                       

 «Αυτός που έρχεται από επάνω, είναι υπεράνω όλων· αυτός που είναι από τη γη, από τη γη είναι, και από τη γη μιλάει· αυτός που έρχεται από τον ουρανό, είναι υπεράνω όλωνΚαι εκείνο που είδε και άκουσε, αυτό δίνει ως μαρτυρία· και κανένας δεν δέχεται τη μαρτυρία του. Όποιος δεχθεί τη μαρτυρία του, επισφράγισε ότι ο Θεός είναι αληθής. Δεδομένου ότι, εκείνος, που ο Θεός τον απέστειλε, μιλάει τα λόγια τού Θεού· επειδή, ο Θεός δεν του δίνει το Πνεύμα με μέτροΟ Πατέρας αγαπάει τον Υιό, και όλα τα έδωσε στο χέρι του Όποιος πιστεύει στον Υιό, έχει αιώνια ζωή· όποιος, όμως, απειθεί στον Υιό, δεν θα δει ζωή, αλλά η οργή τού Θεού μένει επάνω του

 

Ο Θεός, στην Παλαιά Διαθήκη, έστελνε όταν ήθελε το Πνεύμα Του πάνω στους προφήτες Του αλλά δεν κατοικούσε το Πνεύμα του Θεού μόνιμα μέσα τους. Αντιθέτως ο Ιησούς ήταν ο Προφήτης που ο Θεός του έδινε το Πνεύμα Του χωρίς μέτρο, αφού κατοικούσε μέσα Του όλο το πλήρωμα της θεότητας.

 

Κολοσσαείς 2:9 - Φίλος

 «Επειδή, μέσα σ' αυτόν κατοικεί ολόκληρο το πλήρωμα της θεότητας σωματικά·»

 

Οι μαθητές του Ιησού και κάθε ειλικρινής Εβραίος που πρόσμενε την λύτρωση από τα δεσμά της «διακονίας του θανάτου» που διακονούσαν με το γράμμα του Νόμου οι γραμματείς και Φαρισαίοι, έστρεφαν τα αυτιά τους για να ακούσουν με προσοχή τα λόγια του Μεσσία, και αντιλήφθηκαν ότι δεν ήταν ένας από τους προφήτες αλλά ο Προφήτης που γνώριζε τα πάντα.

 

Ιωάννης 16:28-30 - Φίλος

«Εξήλθα από τον Πατέρα, και ήρθα στον κόσμο· πάλι αφήνω τον κόσμο, και πηγαίνω προς τον Πατέρα. Του λένε οι μαθητές του: Δες, τώρα μιλάς ανοιχτά, και δεν λες καμιά παρομοίωση. Τώρα γνωρίζουμε ότι ξέρεις τα πάντα, και δεν έχεις ανάγκη να σε ρωτάει κάποιος. Απ' αυτό πιστεύουμε ότι από τον Θεό εξήλθες

 

Ο Μωϋσής είχε προειδοποιήσει για αυτόν τον Προφήτη.

Πράξεις 3:22-23 - Φίλος

 «Επειδή, ο Μωυσής είπε στους πατέρες ότι: «Ο Κύριος ο Θεός σας θα σηκώσει σε σας προφήτην από τους αδελφούς σας, σαν κι εμένα· αυτόν θα ακούτε σύμφωνα με όλα όσα θα μιλήσει σε σας. Και κάθε ψυχή, που δεν θα ακούσει εκείνον τον προφήτη, θα εξολοθρευτεί από τον λαό».

 

Όπως είδαμε παραπάνω οι ίδιοι οι Εβραίοι αντιλήφτηκαν πόσο σκληρή θα ήταν η τιμωρία για εκείνους τους κακούς γεωργούς που αρνήθηκαν να υπακούσουν και να δώσουν καρπούς στο γιο του ιδιοκτήτη του αμπελώνα. Μάλιστα «προφήτεψαν» κάτι πολύ σκληρό ότι :

«Τους κακούς θα τους απολέσει με κακό τρόπο· και τον αμπελώνα θα τον μισθώσει σε άλλους γεωργούς, που θα του αποδώσουν τους καρπούς στις εποχές τους»

 

Ο Ιησούς συμφωνώντας με την άποψη τους και όντας ο Προφήτης, που δεν Τον άκουσε το έθνος του Ισραήλ, προανήγγειλε  την κατάργηση της Βασιλείας του έθνους του Ισραήλ για πάντα.

 

Ματθαίος 21:42-46 - Φίλος

«Τους λέει ο Ιησούς: Ποτέ δεν διαβάσατε στις γραφές: «Η πέτρα που αποδοκίμασαν οι οικοδομούντες, αυτή έγινε ακρογωνιαία πέτρα· από τον Κύριο έγινε αυτή, και είναι θαυμαστή στα μάτια μας»;

 Γι' αυτό, σας λέω ότι, η βασιλεία τού Θεού θα αφαιρεθεί από σας, και θα δοθεί σε έθνος που κάνει τούς καρπούς τηςΚαι όποιος πέσει επάνω σ' αυτή την πέτρα, θα συντριφτεί· επάνω σε όποιον, όμως, πέσει, θα τον κατασυντρίψειΚαι όταν οι αρχιερείς και οι Φαρισαίοι άκουσαν τις παραβολές του, κατάλαβαν ότι μιλάει γι' αυτούς· και ζητώντας να τον πιάσουν, φοβήθηκαν τα πλήθη, επειδή τον είχαν ως προφήτη

 

Στις ημέρες μας διδαχτήκαμε από τους κήρυκες μας ότι η Βασιλεία του Θεού αφαιρέθηκε από τους Εβραίους, που απέρριψαν την μαρτυρία του Ιησού Χριστού, αλλά θα ξαναδοθεί κάποια μέρα στο έθνος του Ισραήλ μετά την αναχώρηση της Εκκλησίας από τη γη.

 

Πουθενά μέσα στο Λόγο του Θεού δεν φαίνεται ότι ο Θεός θα επιστρέψει να βασιλέψει ξανά μαζί με τους Ισραηλίτες. Αληθινός Ισραήλ επρόκειτο να είναι μετά την Ανάσταση του Ιησού, κάθε άνθρωπος Εβραίος ή εθνικός που με την πίστη θα γινόταν γιος και θυγατέρα του Αβραάμ.

 

Ο Ιησούς είπε για τον απειθείς Εβραίους:

Ματθαίος 13:13-15 - Φίλος

 «Γι' αυτό τους μιλάω με παραβολές, επειδή βλέποντας δεν βλέπουν, και ακούοντας δεν ακούν ούτε καταλαβαίνουν. Και εκπληρώνεται επάνω τους η προφητεία τού Ησαϊα, που λέει: «Θα ακούσουν με την ακοή, αλλά δεν θα εννοήσουν· και βλέποντας θα δουν, και δεν θα καταλάβουν· επειδή, η καρδιά αυτού τού λαού πάχυνε, και με τα αυτιά βαριάκουσαν, και έκλεισαν τα μάτια τους, μήπως και δουν με τα μάτια, και ακούσουν με τα αυτιά, και καταλάβουν με την καρδιά, και επιστρέψουν, και τους γιατρέψω».

 

Ο Ησαΐας στην όραση όπου είδε την δόξα του Ιησού Χριστού (Ιωάννης ιβ:41), ως τον μέλλοντα Βασιλιά που θα καθόταν στο θρόνο του Δαβίδ, ρώτησε τον Κύριο :

 

Ησαΐας 6:11-12 - Φίλος

 «Τότε, είπα: Κύριε, μέχρι πότε;

Κι απάντησε: Μέχρις ότου ερημωθούν οι πόλεις, ώστε να μη υπάρχει κάτοικος, και τα σπίτια, ώστε να μη υπάρχει άνθρωπος, και η γη να ερημωθεί ολοκληρωτικά· και ο Κύριος απομακρύνει τους ανθρώπους, και γίνει μεγάλη εγκατάλειψη, στο μέσον της γης.»

 

Ο Ιερεμίας προσδιορίζει ότι αυτή η ερήμωση της γης Ισραήλ,  σαν υπεσχεμένη γη, θα είναι αιώνια.

Ιερεμίας 23:39-40 - Φίλος

«γι' αυτό, δέστε, εγώ θα σας ξεχάσω ολοκληρωτικά, και θα σας απορρίψω από το πρόσωπό μου, και την πόλη που έδωσα σε σας και στους πατέρες σας. Και θα φέρω επάνω σας αιώνιο όνειδος, και αιώνια ντροπή, που δεν θα ξεχαστεί

 

Ο Θεός είχε δώσει τις μέγιστες επαγγελίες στους Ισραηλίτες αλλά πάντα κάτω από προϋποθέσεις.

Έξοδος 19:5-6 - Φίλος

 «τώρα, λοιπόν, αν πραγματικά υπακούσετε στη φωνή μου, και φυλάξετε τη διαθήκη μου, θα είστε σε μένα ο εκλεκτός λαός από όλους τους λαούς· επειδή, δική μου είναι ολόκληρη η γη· κι εσείς θα είστε σε μένα βασίλειο ιεράτευμα, και έθνος άγιο. Αυτά είναι τα λόγια, που θα πεις στους γιους Ισραήλ.»

 

Μόνο κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις της υπακοής θα έδινε αυτή τη γη για πάντα ο Θεός στους Εβραίους.

Γένεσις 17:3-14 - Φίλος

«Και ο Άβραμ έπεσε επάνω στο πρόσωπό του· και ο Θεός τού μίλησε, λέγοντας:

Εγώ, δες, η διαθήκη μου είναι σε σένα· και θα γίνεις πατέρας πλήθους εθνών· και δεν θα αποκαλείται πλέον το όνομά σου Άβραμ, αλλά το όνομά σου θα είναι Αβραάμ· επειδή, σε κατέστησα πατέρα πολλών εθνών·

και θα σε αυξήσω σε υπερβολικό βαθμό, και θα σε καταστήσω σε έθνη, και από σένα θα βγουν βασιλιάδες· και θα στήσω τη διαθήκη μου ανάμεσα σε μένα και σε σένα, και στο σπέρμα σου μετά από σένα στις γενεές τους, σε μια αιώνια διαθήκη, για να είμαι Θεός σε σένα και στο σπέρμα σου μετά από σένα·

και θα δώσω σε σένα, και στο σπέρμα σου μετά από σένα, τη γη της παροικίας σου, ολόκληρη τη γη Χαναάν, σε αιώνια κατάσχεση· και θα είμαι ο Θεός τους.

Και ο Θεός είπε στον Αβραάμ: Εσύ θα φυλάξεις τη διαθήκη μου, και το σπέρμα σου μετά από σένα στις γενεές τους. Τούτη είναι η διαθήκη μου, την οποία θα φυλάξετε ανάμεσα σε μένα και σε σας, και το σπέρμα σου μετά από σένα: Κάθε αρσενικό σας θα περιτέμνεται.

 Και θα περιτέμνετε τη σάρκα της ακροβυστίας σας, και θα είναι για σημείο τής διαθήκης μου ανάμεσα σε μένα και σε σας· και ένα παιδί οκτώ ημερών θα περιτέμνεται μεταξύ σας, κάθε αρσενικό στις γενεές σας, εκείνος που γεννιέται στο σπίτι, και ο αγορασμένος με αργύρια από κάθε ξένον, που δεν είναι από το σπέρμα σου· εξάπαντος θα περιτέμνεται εκείνος που γεννιέται στο σπίτι σου, και ο αγορασμένος σε σένα με αργύρια· και θα είναι η διαθήκη μου επάνω στη σάρκα σας για αιώνια διαθήκη· και το απερίτμητο αρσενικό, στο οποίο δεν θα περιτεμνόταν η σάρκα τής ακροβυστίας του, εκείνη η ψυχή θα εξολοθρευτεί μέσα από τον λαό της· παρέβηκε τη διαθήκη μου

 

Ο Θεός όμως μέσα από την υπακοή της περιτομής της σάρκας τους ήθελε να τους οδηγήσει στην «περιτομή της καρδιάς τους» για να γίνουν μέτοχοι των επαγγελιών που έγιναν προς τους πατέρες τους.

 

Δευτερονόμιον 10:12-16 - Φίλος

«Και τώρα, Ισραήλ, τι ζητάει από σένα ο Κύριος ο Θεός σου, παρά να φοβάσαι τον Κύριο τον Θεό σου, να περπατάς σε όλους τους δρόμους του, και να τον αγαπάς, και να λατρεύεις τον Κύριο τον Θεό σου με ολόκληρη την καρδιά σου, και με ολόκληρη την ψυχή σου, να τηρείς τις εντολές τού Κυρίου, και τα διατάγματά του, που εγώ σήμερα σε προστάζω για το καλό σου; Δες, ο ουρανός, και ο ουρανός των ουρανών είναι του Κυρίου τού Θεού σου· η γη, και όλα όσα είναι σ' αυτή. Και όμως, ο Κύριος προτίμησε τους πατέρες σου, να τους αγαπάει, και έκλεξε το σπέρμα τους μετά απ' αυτούς, εσάς από όλους τούς λαούς, καθώς συμβαίνει τη σημερινή ημέρα. Κάντε, λοιπόν, περιτομή στην ακροβυστία τής καρδιάς σας, και μη σκληρύνετε πλέον τον τράχηλό σας

 

Δυστυχώς οι κληρονόμοι της βασιλείας του Θεού δεν δέχτηκαν τον απεσταλμένο διάκονο «της περιτομής της αληθείας» που είναι ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός με αποτέλεσμα «οι υιοί της Βασιλείας» να ριχτούν έξω από τη Βασιλεία, και τη θέση τους πήραν άλλοι που δεν είχαν σχέση με τα πράγματα της βασιλείας του Θεού.

 

Ρωμαίους 15:8-12 - Φίλος

«Και σας λέω, ότι, ο Ιησούς Χριστός έγινε διάκονος της περιτομής χάρη τής αλήθειας τού Θεού, για να βεβαιώσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν στους πατέρες· και για να δοξάσουν τα έθνη τον Θεό για το έλεός του, όπως είναι γραμμένο: «Γι' αυτό θα σε υμνώ ανάμεσα στα έθνη, και θα ψάλλω στο όνομά σου». Και, πάλι, λέει: «Ευφρανθείτε έθνη, μαζί με τον λαό του». Και πάλι: «Αινείτε τον Κύριο, όλα τα έθνη, και δοξολογείτε αυτόν, όλοι οι λαοί». Και ο Ησαϊας λέει πάλι: «Θα είναι η ρίζα τού Ιεσσαί» κι «αυτός που εγείρεται για να βασιλεύει επάνω στα έθνη· σ' αυτόν τα έθνη θα ελπίσουν».

 

Πράξεις 13:32-41 - Φίλος

«Κι εμείς ευαγγελιζόμαστε σε σας την υπόσχεση που έγινε στους Πατέρες, ότι ο Θεός την εκπλήρωσε αυτή σε μας, τα παιδιά τους, ανασταίνοντας τον Ιησού. Καθώς είναι γραμμένο και στον δεύτερο Ψαλμό: «Υιός μου είσαι εσύ· εγώ σήμερα σε γέννησα». Μάλιστα, ότι τον ανέστησε από τους νεκρούς, χωρίς να πρόκειται πλέον να επιστρέψει στη φθορά, λέει ως εξής, ότι: «Θα σας δώσω τα πιστά ελέη τού Δαβίδ».

Γι' αυτό, σε έναν άλλον Ψαλμό λέει: «Δεν θα αφήσεις τον όσιό σου να δει φθορά».Επειδή, ο μεν Δαβίδ, αφού υπηρέτησε τη βουλή τού Θεού μέσα στη γενεά του, κοιμήθηκε, και προστέθηκε στους πατέρες του, και είδε φθορά.

Εκείνος, όμως, τον οποίο ο Θεός ανέστησε, δεν είδε φθορά. Ας είναι, λοιπόν, γνωστό σε σας, άνδρες αδελφοί, ότι διαμέσου αυτού κηρύττεται προς εσάς άφεση αμαρτιών· και από όλα, από όσα δεν μπορέσατε διαμέσου τού νόμου τού Μωυσή να δικαιωθείτε, διαμέσου τούτου, καθένας που πιστεύει, ανακηρύσσεται δίκαιος.

Προσέχετε, λοιπόν, να μη συμβεί σε σας αυτό που ειπώθηκε από τους προφήτες: «Δέστε, καταφρονητές, και θαυμάστε, κι αφανιστείτε· επειδή, εγώ εργάζομαι ένα έργο στις ημέρες σας, έργο που δεν θα πιστέψετε, αν κάποιος το διηγηθεί σε σας».

 

Ματθαίος 8:11-12 - Φίλος

«Και σας λέω ότι θάρθουν πολλοί από ανατολή και δύση, και θα καθήσουν μαζί με τον Αβραάμ και τον Ισαάκ και τον Ιακώβ στη βασιλεία των ουρανών· ενώ οι γιοι τής βασιλείας θα ριχτούν έξω, στο σκοτάδι το εξώτερο· εκεί θα είναι το κλάμα και το τρίξιμο των δοντιών.»

 

Οι Εβραίοι όχι μόνο δεν δέχτηκαν την κλήση του Θεού μέσα από τον Γιο του Ιησού Χριστό αλλά απέρριψαν και την επανειλημμένη κλήση που έγινε από τους αποστόλους και προφήτες.

 

Ο Θεός όμως γεμάτος αγάπη για τον Ιουδαϊκό λαό  προσπάθησε για άλλα σαράντα χρόνια να καλέσει σε επιστροφή τον λαό Του.

Ο Παύλος βλέποντας την σκληροκαρδία των Εβραίων αδελφών του γράφει:

Ρωμαίους 11:1-10 - Φίλος

«Λέω, λοιπόν: Μήπως ο Θεός απέρριψε τον λαό του; Μη γένοιτο· επειδή, και εγώ Ισραηλίτης είμαι, από το σπέρμα τού Αβραάμ, από τη φυλή τού Βενιαμίν. Ο Θεός δεν απέρριψε τον λαό του, που τον προγνώρισε. Ή, δεν ξέρετε τι λέει η γραφή για τον Ηλία; Πώς μιλάει στον Θεό ενάντια στον Ισραήλ, λέγοντας: «Κύριε, θανάτωσαν τους προφήτες σου, και κατέσκαψαν τα θυσιαστήριά σου· και εναπέμεινα μόνος εγώ, και ζητούν την ψυχή μου».

 Αλλά, τι του αποκρίνεται ο Θεός; «Άφησα στον εαυτό μου 7.000 άνδρες, που δεν έκαμψαν το γόνατο στον Βάαλ».

 Έτσι, λοιπόν, και στον τωρινό καιρό απέμεινε κάποιο υπόλειμμα, σύμφωνα με εκλογή κατά χάρηΑν, όμως, είναι κατά χάρη, δεν είναι πλέον από έργα· επειδή, τότε η χάρη δεν γίνεται πλέον χάρη. Αν, όμως, είναι από έργα, δεν είναι πλέον χάρη· επειδή, το έργο δεν είναι πλέον έργο. Τι, λοιπόν; Ο Ισραήλ δεν πέτυχε εκείνο που ζητάει· οι εκλεκτοί, όμως, το πέτυχαν, αλλά οι υπόλοιποι τυφλώθηκαν· (όπως είναι γραμμένο: «Ο Θεός έδωσε σ' αυτούς πνεύμα νυσταγμού, μάτια για να μη βλέπουν, και αυτιά για να μη ακούν»)· μέχρι τη σημερινή ημέρα.

 Και ο Δαβίδ λέει: «Ας γίνει το τραπέζι τους σε παγίδα, και σε ενέδρα, και σε σκάνδαλο, και σε ανταπόδομα σ' αυτούς· ας σκοτιστούν τα μάτια τους για να μη βλέπουν· και τη ράχη τους κύρτωσε για πάντα».

 

Όταν ο Παύλος μιλούσε «για τον παρόντα καιρό»(τωρινός καιρός) δεν εννοούσε όπως μέχρι τώρα νομίζαμε, για ένα χρονικό διάστημα δύο χιλιάδων χρόνων. Όπως θα δούμε αυτός «ο παρόντας καιρός» ή με άλλη έκφραση «ο παρόντας αιώνας» θα τελείωνε με την καταστροφή της Ιερουσαλήμ και του Ναού και μάλιστα θα το εξετάσουμε αυτό σε ξεχωριστό άρθρο.

 

Ο Ιησούς γι αυτό το λόγο εκτός από «την παραβολή του αμπελώνα» είπε και την «παραβολή των γάμων του Γιου».

 

Ματθαίος 22:1-8 - Φίλος

«ΚΑΙ απαντώντας ξανά ο Ιησούς, τους είπε, με παραβολές, λέγοντας:

 Η βασιλεία των ουρανών ομοιώθηκε με έναν άνθρωπο βασιλιά, που έκανε γάμους στον γιο του· και έστειλε τους δούλους του να καλέσουν τους προσκαλεσμένους στους γάμους· και εκείνοι δεν ήθελαν νάρθουνΈστειλε ξανά άλλους δούλους, λέγοντας: Πείτε στους προσκαλεσμένους: Δέστε, ετοίμασα το γεύμα μου· οι ταύροι μου και τα θρεφτάρια μου είναι σφαγμένα, και όλα είναι έτοιμα· ελάτε στους γάμουςΕκείνοι, όμως, δείχνοντας αμέλεια, αναχώρησαν, ο ένας μεν στο χωράφι του, ο άλλος δε στο εμπόριό του· και οι υπόλοιποι, αφού έπιασαν τους δούλους του, τους κακοποίησαν και τους φόνευσαν.

Και ακούγοντάς το ο βασιλιάς οργίστηκε· και στέλνοντας τα στρατεύματά του, εξολόθρευσε εκείνους τους φονιάδες,και κατέκαψε την πόλη τους.

Τότε, λέει στους δούλους του: Ο γάμος μεν είναι έτοιμος, αλλά οι προσκαλεσμένοι δεν ήσαν άξιοι·»

 

Πράγματι οι γραφές αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο Παντοκράτορας Θεός  ήρθε ο Ίδιος να κάνει εκδίκηση ενάντια σ’ αυτό το λαό, που δεν δέχτηκε να υπακούσει στις εντολές του Θεού αλλά σύστησε ανθρώπινες εντολές και παραδόσεις.

 

«Τα στρατεύματα του Βασιλιά» ήταν οι Ρωμαίοι που χρησιμοποιήθηκαν από τον Θεό σαν «το όργανο Του», για να επιφέρουν την οργή του Θεού πάνω στον αποστατημένο Εβραϊκό λαό. Οι φονείς ήταν οι Γραμματείς και Φαρισαίοι μαζί με τον άπιστο Εβραϊκό όχλο, που εγκλωβισμένοι σαν σε «λάκκο παγίδας» κατακάηκαν μαζί με το είδωλο τους την Ιερουσαλήμ και τον Ναό της.

 

Ο Ιησούς καυτηριάζοντας αδιάκοπα τους Γραμματείς και Φαρισαίους εκείνης της εποχής τους είχε πει:

Ματθαίος 23:29-36 - Φίλος

«Αλλοίμονο σε σας, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές· επειδή, κτίζετε τους τάφους των προφητών, και στολίζετε τα μνημεία των δικαίων· και λέτε: Αν ήμασταν στις ημέρες των πατέρων μας, δεν θα είχαμε συμμετοχή μαζί τους στο αίμα των προφητών. Ώστε, μαρτυρείτε για τον εαυτό σας ότι είστε γιοι εκείνων που φόνευσαν τους προφήτες. Συμπληρώσατε κι εσείς το μέτρο των πατέρων σαςΦίδια, γεννήματα από οχιές, πώς θα ξεφύγετε από την καταδίκη τής γέεννας; Γι' αυτό, δέστε, εγώ στέλνω σε σας προφήτες και σοφούς και γραμματείς· και απ' αυτούς θα θανατώσετε και θα σταυρώσετε, και απ' αυτούς θα μαστιγώσετε στις συναγωγές σας, και θα καταδιώξετε από πόλη σε πόλη·για νά 'ρθει επάνω σας κάθε δίκαιο αίμα, που χύνεται επάνω στη γη, από το αίμα τού δικαίου Άβελ, μέχρι το αίμα τού Ζαχαρία, του γιου τού Βαραχία, που τον φονεύσατε ανάμεσα στον ναό και στο θυσιαστήριο. Σας διαβεβαιώνω: Όλα αυτά θάρθουν επάνω σ' αυτή τη γενεά.»

 

Λουκάς 11:49-51 - Φίλος

«Γι' αυτό και η σοφία τού Θεού είπε: Θα τους στείλω προφήτες και αποστόλους, και απ' αυτούς θα φονεύσουν και θα καταδιώξουνΓια να εκζητηθεί το αίμα όλων των προφητών, αυτό που χύνεται από την αρχή τού κόσμου, από τούτη τη γενεά,από το αίμα τού Άβελ, μέχρι το αίμα τού Ζαχαρία, εκείνου που φονεύθηκε ανάμεσα στο θυσιαστήριο και στον ναό· ναι, σας λέω, θα εκζητηθεί απ' αυτή τη γενεά.»

 

Αυτή η γενιά δεν είναι άλλη από την γενιά που σταύρωσε το Χριστό και θα ζούσε μέχρι τον ερχομό του Ιησού Χριστού «πάνω στις νεφέλες» να κρίνει το λαό Του και ταυτόχρονα να εγκαθιδρύσει για πάντα τη βασιλεία Του.

Λουκάς 21:31-32 - Φίλος

«Έτσι κι εσείς, όταν δείτε τούτα να γίνονται, να ξέρετε ότι η βασιλεία τού Θεού είναι κοντά.

Σας διαβεβαιώνω ότι, δεν θα παρέλθει αυτή η γενεά μέχρις ότου όλα αυτά γίνουν

 

Το 70 μ.Χ ήρθε ο Κύριος Ιησούς Χριστός να κρίνει την «ανομία» και «ασέβεια» του Ισραήλ

 δίνοντας τέλος στην «γήινη δόξα» της Ιερουσαλήμκαι του Εβραϊκού έθνους

και άρχισε η Βασιλεία της Εκκλησίας.

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments